Bærekraftig  Ås Kooperativ videreformidler matvarer produsert etter bærekraftige prinsipper. Gjennom oss kan en bestille økologiske grønnsaker fra lokale gårder og handle matvarer fra småskalaprodusenter i vår lille butikk på NMBU.  Les om hvordan kooperativet fungerer her.

Bærekraftig

Ås Kooperativ videreformidler matvarer produsert etter bærekraftige prinsipper. Gjennom oss kan en bestille økologiske grønnsaker fra lokale gårder og handle matvarer fra småskalaprodusenter i vår lille butikk på NMBU. Les om hvordan kooperativet fungerer her.

Medlemsdrevet  Ås Kooperativ er non-profit kooperativ som drives av frivillige medlemmer. Medlemmene bidrar gjennom administrative verv eller ved å hjelpe til på dugnader, holde Bua åpent eller med pakking og registrering på grønnsaksutleveringer. Kooperativet selger varene til innkjøpspris og drives av prinsippet om at medlemmer betaler med tiden sin ved å drive kooperativet. Sammen skaper vi Ås Kooperativ!  Les mer om å være frivillig her.

Medlemsdrevet

Ås Kooperativ er non-profit kooperativ som drives av frivillige medlemmer. Medlemmene bidrar gjennom administrative verv eller ved å hjelpe til på dugnader, holde Bua åpent eller med pakking og registrering på grønnsaksutleveringer. Kooperativet selger varene til innkjøpspris og drives av prinsippet om at medlemmer betaler med tiden sin ved å drive kooperativet. Sammen skaper vi Ås Kooperativ! Les mer om å være frivillig her.

Sesongbasert og lokalt  Vi følger årstidene og spiser de grønnsakene som er i sesong. Flere av våre medlemmer sier de spiser mer grønnsaker og har blitt mer kreative med matlagingen etter de ble medlem i Ås Kooperativ!  Kort vei mellom produsent og forbruker bidrar til et tettere lokalmiljø og godt samarbeid. Dette gir mindre matsvinn og kortere transportdistanser. Våre grønnsaker er økologiske og emballasjefrie. 

Sesongbasert og lokalt

Vi følger årstidene og spiser de grønnsakene som er i sesong. Flere av våre medlemmer sier de spiser mer grønnsaker og har blitt mer kreative med matlagingen etter de ble medlem i Ås Kooperativ!

Kort vei mellom produsent og forbruker bidrar til et tettere lokalmiljø og godt samarbeid. Dette gir mindre matsvinn og kortere transportdistanser. Våre grønnsaker er økologiske og emballasjefrie. 

 
 

Vår historie

 

I 2017 slo Kooperativet i Ås seg sammen med Bua - bærekraft i butikk for å skape nye Ås Kooperativ. Inntil da hadde de to kooperativene eksistert side om side i flere år, og tiden var kommet for å samle kreftene å skape et sterkere lokalt kooperativ.

Bua ble startet opp av en håndfull studenter som savnet et sted å kjøpe mel og korn i løsvekt fra lokale produsenter, og har siden vokst til å bli en liten butikk som tilbyr forskjellige varer fra småskalaprodusenter. I bua finner du blant annet oljer, sjokolade, kaffe, te, krydder, honning og andre bærekraftige produkter som menskopp. I dag er Bua et viktig møtested for engasjerte studenter og det holdes ofte arrangementer i og utenfor Bua.

Kooperativet i Ås ble startet opp som en søsterorganisasjon til Kooperativet i Oslo. Kooperativets formål var å gjøre lokalproduserte og økologiske grønnsaker lettere tilgjengelig, og var motivert av et ønske om å korte ned avstanden mellom forbruker og produsent. Grønnsakene ble forhåndsbestilt i form av en ferdigpakket pose med sesongens grønnsaker og distribuert annen hver uke på Vitenparken. 

I forbindelse med sammenslåingen og etableringen av nye Ås kooperativ har organisasjonene gjennomgått en del endringer. Ved hjelp av midler fra Frifond fikk bua en ny og mer plasseffektiv innredning og nye dispensere til tørrvarer. I det nye Ås kooperativ er det mulig å velge grønnsaker selv som plukkes opp enten i Bua eller på vårt pick-up point på Ås stasjon. I tillegg har vi begynt med ukentlige utleveringer av grønnsaker!

 

Ås kooperativ består av to kooperativer som slo seg sammen i 2017. For å gjøre sammenslåingen gradvis er det av praktiske årsaker opprettholdt to administrasjoner. De to administrasjonene har separate økonomier, årsmøter og organisasjonsnummere. På sikt vil det være naturlig med en fullstendig sammenslåing.